torsdag 27. mai 2010

Facern igjen

Hei på dere
Jeg har vært innom facebook tidligere på bloggen, og jeg tenkte jeg på ny skulle ta det opp men i en litt annen sammenheng. For det er vel ikke bare jeg som har en mor eller far som aldri har vært i nærheten av noe som heter twitter, msn, blogspot for den saks skyld. Det er en enorm forskjell mellom vår generasjon (oss unge og spreke)
og den forrige når det kommer til kommunikasjon over internett.
Det finnes vel også unntak i foreldregenerasjonen vår, som er på facebook eller andre nettsamfunn, men de er ikke i nærheten av å være like hyppige brukere som oss.
Vi ser et klart skille vår generasjon henger på nettsamfunn og blogger, mens for de eldre er det e-mail som gjelder, når det kommer til kommunikasjon på internett, helst vil de bruke internett så lite som mulig er min erfaring, telefon er alltid bedre.

Twitter er kanskje unntaket, her er voksne kanskje like ivrige, mens på facebook er det ungdommen som vanker mest.

Fordelen med slik kommunikasjon via internett og ulike nettsamfunn, er jo at det er en enkel vei å være sosial, og dele felles innteresser og kultur mellom landegrensene. Så kan vi jo lure på om dette er en bra eller dårlig ting? Deling av kultur kan så visst føre til mere fordommer, men det kan også å hjelpe oss å lære mer om de ulike kulturene og kanskje derofr hjelpe oss med å komme tettere sammen.
Et noe negativt aspekt er jo det presset som følger med, de som ikke er på facebook, kan føle seg utafor og man får et intenst press på at man må henge med på alt. Dette er kanskje noe som er et problem uansett? nettsamfunn eller ikke?

Mange mener at dette bidrar til at ungdom sitter mer inne og gjør ikke noe, det er jo ikke noe vits å dra ut med venner når du kan møte de online?
Min erfaring er det stikk motsatte, jeg tror vi bare blir mer sosiale og henger mer med venner av slike sosiale nettverk, det er lettere å komme i kontakt.

Ny bok



På tide med en ny bok er det ikke?
På skolen den siste tiden har vi lest en ny bok, og jeg valgte boken "jenta som lekte med ilden" av Stieg Larrson dette er den andre boken i en serie på tre. Boken kom ut i 2006.
I denne andre boken fortsetter vi historien fra bok nummer 1 "menn som hater kvinner", og vi følger igjen Lisbeth Sallander og Mikael Blomkvist. Lisbeth er nå en milliarder etter en veldig suksefull svindel, men etter liv i sus og dus verden rundt blir hun dratt inn i en drapssak når hun kommer hjem til Sverige, og må etterhvert ta et endelig oppgjør med sin fortid. Mikael Blomkvist blir også dratt inn i handlingen ved at de to som blir myrdet er sammarbeidspartnere til tidskriftet Millenium som Mikael jobber for. Saken de jobber med ommhandler kvinnehandel og Mikael tar opp kampen for å nøste opp de løse trådene i saken, og prøver også å hjelpe Lisbeth Sallander som nekter all form for kontakt med han.

Dette er en skikkelig god bok!
Jeg likte denne boken veldig godt, den er veldig spennende, og man vil nesten ikke gi slipp på den. Den har også sine rolige deler med blant annet romanse. Den er skrevet på et språk passer veldig i godt i denne sammenhengen, ikke veldig vanskelig og lese og man har god flyt. anbefales!

onsdag 10. februar 2010

Facern

Hei venner!
Idag skal jeg snakke litt om bruken av ulike bilder på facebook, og noen problemstillinger som kan komme opp ved bruk av slike.
For nesten samtlige av dagens ungdom i den vestlige verden er på facebook, her har alle mulighet til å laste opp hvilke bilder de vil poste de ut på facebook, og velge at alle vennene deres kan se dem, venners venner eller til og med at alle på hele facebook kan se dem. La oss si at dette er bilder av noen som de kanskje ikke vil ha ut for at almennheten kan se det? Hvis noen for eksempel har tatt bilder på en fest og så har en blitt litt for full og det blir tatt
bilder og lagt ut. Dette blir som regel bare gjort
for gøy, men kanskje syns ikke den personen som
er på bildet at det er så veldig gøy? Ja facebook
har jo lagd en funksjon som heter "raporter"
hvor man kan sende inn klage om støtende innhold
eller lignende, men de færreste tør bruke denne
funksjonen. For det blir ofte forventet at man
bare skal ta slike bilder som kødd, for det er
jo det de er ment som, men allikevel føler mange
seg dummet ut og mobbet for slike bilder.
Bilde ovenfor ser dere jo et veldig "godt" eksempel på bilder, som kanskje objektet ikke ville likt så veldig godt om ble lagt ut synlig for alle på facebook, eller hva tror dere?

torsdag 4. februar 2010

Hør på dronningen


Jeg har valgt sangen Bohemian Rhapsody av bandet Queen. Jeg valgte denne sangen av den enkle grunn av at det er en av de beste sangene jeg vet om og det var den første jeg tenkte på når jeg så oppgaven. Sangen har en ganske trist tone, og teksten virker også ganske trist. Det er litt vanskelig å tolke nøyaktig hva teksten handler om, men det handler om en person, og det virker som personen har drept en person og angrer på det. Personen ønsker seg bare bort fra alt ” Is this the real life? / Is this just fantasy? / Caught in a landslide / No escape from reality” Personen tar farvel med moren sin og alle det virker som han/hun skal dø selv.
Personen viser kanskje litt av sine holdninger når han/hun angrer på det den har gjort, og at det kanskje ikke var meningen at det var det som skulle skje. Det viser at personen ikke har typiske holdninger for en morder og at den vanligvis ikke ville gjort noe sånt. Teksten forutsetter ikke så mye forkunnskaper for å skjønne den, men man trenger jo et visst nivå i engelskkunnskaper.
Sangen er veldig påvirket av takten, kraftfullheten og melodien i musikken. Dette virker veldig på hvilken stemning sangen formidler og hva som skjer. For eksempel er det høyt tempo mot slutten, men plutselig blir tempoet lavt og musikken mindre heftig, dette kan kanskje tolkes som at personen blir veldig opphisset og stresset, og til slutt godtar at den skal dø. Her ser vi også sammenheng mellom teksten og musikken.
Det virker som personen får dødsstraff for det han/hun har gjort, og dette er jo et tema som er svært omstridt i samfunnet. Så kanskje dette er en kritikk mot samfunnet.
musikkvideoen og sangen kan du høre/se her
Bilde er hentet fra flickr

tirsdag 2. februar 2010

Klar ferdig les!

De siste ukene har vi fått i oppgave å lese hver vår roman i norsken og så presentere den for klassen. Jeg valgte krimromanen KILL av Mats Wahl. Oppgaven sa at vi måtte velge en norsk bok skrevet av en norsk forfatter, men dette må visst ha gått biblitikaren hus forbi når hun valgte min bok ettersom Mats Wahl er svensk.

Boken kom ut i 2005 og er den tredje boka i serien om politietterforsker Harald Fors.
Romanen handler om politietterforsker Harald Fors som blir overfalt og tatt i fra tjenestevåpen utenfor en butikk i starten av handlingen.
Litt senere blir en barneskole blir offer for en massakre hvor to barn blir drept og et barn og en kantinedame skadet. Det blir klart at drapsmannen har brukt Harald Fors sitt våpen under skolemasakren. Fors får i oppgave å styre etterforskningen av drapene. Samtidig er det flere andre småhistorier som fletter seg sammen. Sammen i etterforskningen har han medhjelper bjetent Stjernekvist som er en stor beundrer av Fors. Sternekvist får i oppgave å etterforske overgrepet på fors finne ut hvem som har gjort det.

Jeg synes det var en bra og spennende
bok,med et språk som gjorde den lett
å lese.Språket er relativt muntlig
samtidig som det holder et høyt nivå.
Enekelte ganger kan det bli litt tungt
å lese og hvertfall jeg slet litt med
å få med meg alle detaljer til tider.
Det er en bok som selv de som ikke
pleier å lese så mye kan kos seg med
og man klarer liksom ikke å legge den
fra seg fordi man lurer så veldig på
hvordan boken kommer til å ende og
hvem som er den virkelige drapsmannen.
Kanskje den som skjøt ikke i egentlig
er den virkelige skurken?

Anbefales for alle som liker en god krimbok.

Mye mening, 6 ord

I dag fikk vi i oppgave å skrive litt om en spesiell ny type novelle, nemlig "Mikronovellen".
Det er en novelle som er ganske spesiell fordi den består av kun seks ord. Forfatteren setter seg altså ned og prøver å skrive en historie kun bestående av seks ord. Jeg syns dette er en litt spesiell måte å skrive en historie på, men den gir jo rom for mange tolkninger og mye frihet så det er jo en litt spennende og egen måte å skrive på. Novellen ble presentert i

denne artikkelen
i A-magasinet i høst.

Her har jeg forsøkt å skrive min egen
litt enkle mikronovelle:
Møttes med varme, skiltes med kulde.
Dette knuste hjerte er hentet fra flickr

onsdag 27. januar 2010

Kreativitet i norsktimen


Et sent dikt.
Vinterdiktet kom spurtene inn i Mars.
Det bar kulden over skulderen.
Og frosten i neven.
Barna lagde engler i snøen.
Ikke alle likte tidspunktet.
Mange mente vel:
Ja, det der var temmelig sent og komme.
Jaha.

bilde hente fra flickr

onsdag 6. januar 2010

Vinter dikt


Eirik er på hytta og går på ski,
Det er mye snø og bra gli.
Eirik bruker varme klær,
Lue, votter, varme tær.

Sebb må måke uten å bråke,
for at snømannen ikke skal våkne.
Det er is og nok så kaldt,
Sebb tar backflip, og strør salt.

Julen er over, men påsken i vente.
Marit inni peisen brente
Ingrid og Marit, de er inne.
Marit hun er nå et minne

Vinterdikt som gruppa mi lagde i norsktimen her om dagen.